BIMkeeper visualiseert zon en schaduw in 3D viewer.
Wie een huis gaat kopen, wil maximaal geïnformeerd worden over alle eigenschappen van dat huis. Bij nieuwbouw vormt dat een extra uitdaging. Het huis is er nog niet! Belangrijke vraag van veel bewoners: heb ik zon in mijn tuin of op mijn balkon.
De afgelopen periode is gewerkt aan een realistische weergave van zon en schaduw, waardoor het nu mogelijk is om te zien op welke dagen en uren er zon is op een balkon of tuin. De hoogte van de zon, de richting, het tijdstip en de dag van het jaar worden exact weergegeven in de 3Dviewer. Dat werkt op iedere locatie. Weer een indrukwekkende stap in de ontwikkeling van BIMkeeper. Bekijk het hier: Wheermolen (Purmerend). Verander de datum en tijd en kijk naar het effect.
Kopers willen in eerste instantie vaak weten wat de locatie is en wat de voorzieningen in de buurt zijn. En natuurlijk willen ze ook alle details van hun toekomstige woning leren kennen. Wat is de indeling van het gebouw en van hun toekomstig appartement? Tot voor kort moesten bewoners het doen met brochures en plattegronden, maar de IFC-gebaseerde 3D viewer van BIMkeeper maakt het mogelijk om veel gedetailleerder te kijken naar een gebouw. Niet alleen naar de buitenkant, maar ook de binnenkant. Dat kan op een computerscherm, je tablet of smartphone (en in VR-modus).
Doordat op eenvoudige wijze verdiepingen aan of uit gezet kunnen worden, is ook precies te zien waar de galerijen zijn, waar de lift is, de toegangsdeuren en de berging. In samenwerking met BPD, Bouwfonds Property Development, hebben we al verschillende mooie projecten op deze wijze gerealiseerd, zoals La-Cour-Cantina (Ede). Een van de laatste projecten is Anna's Hof (Hilversum) Als de woonconfigurator wordt gestart wordt het model geopend. Gebruikers kunnen nu ook kijken naar ieder afzonderlijk appartement en ook naar bijbehorende parkeerplekken en berging in de onderbouw. De licht en schaduw-werking is alleen te zien als naar het hele model wordt gekeken.
Bijgaande afbeeldingen komen van La Cour Cantina in Ede. In dit model is ook het effect van bestaande bebouwing (grijze gebouw) in de berekening van zon/schaduw meegenomen.
De afbeelding is aan de donkere kant, het betreft de situatie eind december in de middag: bijna de korste dag dus.
Als we kijken naar de situatie in juni, dan zien we dat er aan het begin van de avond veel meer licht is.
Uitdagingen die voor ons liggen: hoe om te gaan met de schaduwberekening als er (hoge) gebouwen in de wijdere omgeving staan.
Met dank aan Root-BV (model La Cour Cantina) en JUST architects (Wheermolen).
IRP baseert al zijn webdevelopment op de ISO 19650-standaard voor de ontwikkeling en volledige levenscyclus van gebouwen. Voorheen bekend als de BSI 1192-X. Deze standaard is inmiddels bijna volledig in BIMkeeper geïmplementeerd.